További

Azt írja az újság: Csoki - enni vagy nem enni?

Dátum: 2018.03.11.


Szemelvények egy írásból:

A csokoládé a világ legnépszerűbb édessége...
Fontos viszont leszögezni, hogy csoki és csoki között is nagy különbségek lehetnek. ..
Vegyük szépen sorjába, milyen veszélyeket tulajdonít a közhiedelem a csokoládénak.

1. tévhit – A csokitól pattanásos lesz a bőrünk

Igazából nem a csokitól jelennek meg pattanások az arcunkon, hanem a hozzáadott tejporoktól. Maga a tiszta, keserű fekete csoki magas koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat, amik kifejezetten jót tesznek a bőrnek.

2. tévhit – A csokitól elromlik a fogunk

Ez a kedvelt édesség valóban tartalmaz úgynevezett fermentált szénhidrátokat, melyek árthatnak a fogaknak, azonban veszélytelenül kis mennyiségben. Inkább a hozzáadott cukor jelent problémát, ami hosszú távon árt a csontozatnak – így a fogainknak is.

3. tévhit – A csoki elősegíti az artériák eltömődését, ezért fogyasztása fokozza a szívbetegség kialakulásának esélyét

A jó minőségű csokiban található kakaóvaj kifejezetten jót tesz a koleszterin szintnek. A fekete csoki ráadásul fontos vitaminokat és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a vas, magnézium, a kalcium és a potasszium. Ezek pedig hozzájárulnak az izmok, ízületek és az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

4. tévhit – A csokievés álmatlansághoz vezet

Sokan hiszik, hogy a kakaó nagy mennyiségben tartalmaz koffeint, de ez nem igaz. Egy csészényi kakaóban csak 5 mg koffein található, míg egy csésze kávéban 130-200 mg.

Érdekesség: a fekete csokoládé, mint memóriajavító csemege

Francia doktorok négy éve csaknem kétezer, 65 évesnél idősebb ember adatait közölték. Tíz év alatt négy alkalommal vizsgálták őket, és részletesen fölmérték azt is, hogyan táplálkoznak. Kiderült, hogy azok, akik a legtöbb flavonoid tartalmú ételt illetve italt fogyasztották, a többiekhez képest szellemileg frissebbek maradtak.


Az eredeti írás a napidoktor.hu-n jelent meg, a teljes cikk elérhető ezen a linken.