További

Csoko-Láda: így készül a csokipapír

Dátum: 2018.02.24.


Működik Pécsett egy Csoko-Láda nevű csodás hely. A következőkben fény derül arra, hogyan készül náluk a csokipapír:

A csokoládépapír nem más, mint a csokoládé ruhája.
Óvó-védő szerepe van, hiszen beborítja kedvenc édességünket, megóvja a külvilág szennyeződéseitől, magába öleli és nem engedi elillanni a csokoládé illatát, őrzi a felület fényességét az ujjlenyomatunktól. Persze sok hasznos információnak is helyet ad a csokipapír. Rákerül a csokoládé neve, gyártója és a kötelező feliratok. Mindezeknek a fontos szempontoknak a figyelembevételével kezdődik egy csokoládé papírjának megtervezése. Hogy is történik ez egy kis családi manufaktúránál, a Csoko-Ládánál? 

Elkészült a csokoládé, ami roppanós és fényes, hiszen minden darabját egyesével, gondos kezek öntötték. Ehhez igazodik a csomagolás. Milyen vastag legyen a papír, milyen anyagból legyen, milyen színek uralkodjanak rajta, modern legyen vagy klasszikusan elegáns, felülete fényes vagy matt? És jönnek a gondolatok, az ötletek, amikor a csokoládékészítő összeül a grafikussal, a nyomdásszal, a családdal, a barátokkal. Serceg a ceruza, alakulnak a színek és formálódik a csokipapír egyénisége. Megszületnek az első tervek, majd ennek alapján egy egész sorozat többi eleme is. Telnek a napok-hetek, és az első papír ünnepélyesen, mint a varrónőnél az első próba, felkerül a csokoládéra. Kicsi igazítás, majd a prototípus véglegesítése. A nagy öröm után komoly számolás következik. Mennyibe is fog kerülni, hány példányban érdemes nyomtatni, s jönnek a közgazdasági érvek. A mi mennyi nehéz döntés. No de az azt követő tesztelés izgalma feledteti a fekete felhőket. Kinek hogy tetszik? Mit mondanak az új csokipapírról a Csoko-Láda Csokibolt vásárlói és törzsvendégei, a jóakarók és az aggódók? Ezek a vélemények mind fontosak, mielőtt a nyomda megnyomja a piros indító gombot. 

A hosszú út után a polcon ott büszkélkedik a csokoládé az új ruhájában. Csak neki van ilyen, minden vásárló erről ismeri fel nagy kedvencét, hiszen olyan csinos és egyedi. A Csoko-Láda apró kis csokimozaikjai szülővárosának képével borítottak, viszi hírét Pécsnek és a művészetnek. És a csokoládé elérkezett élete végállomásához: megtalálja gazdáját, aki beteljesíti édes küldetését. De a csokipapír élete még akkor is folytatódhat egy lelkes csokipapír gyűjtő kezében, amikor már alig érezni az üres papíron a csokoládé illatát. További jó utat kívánunk a csokipapírnak és gyűjtőjének!

Honlapjuk elérhető ide kattintva